Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

EU på sociala medier

Vill du kolla EU:s konton på Twitter, Facebook och andra sociala medier? Gå in på EU:s hemsida och använd dig av deras sökverktyg för att hitta konton med EU-innehåll på olika sociala medier. Du kan bl.a. följa Donald Tusk eller Jean-Claude Juncker på Twitter eller EU-kommissionens och Europaparlamentets kanal på youtube.


Erkännande av yrkeskvalifikationer

Om du vill jobba utomlands under en kortare tid eller etablera dig i ett annat land kan det vara nödvändigt att få dina examina eller yrkeskvalifikationer erkända. På Ditt Europas hemsida kan du läsa vilka regler som gäller för erkännandet av yrkeskvalifikationer och examina. Det finns bl.a. en databas över reglerade yrken där du ser vilka yrken som är reglerade i andra EU-länder.


Juvenes Translatores- översättningstävling

Nu är det dags att anmäla sig till årets upplaga av EU:s översättningstävling för ungdomar - Juvenes Translatores.

Skolorna kan anmäla elever som är födda 1998 (2–5 elever per skola). Tävlingen äger rum den 26 november vid samma tidpunkt i alla deltagande skolor.

Eleverna översätter en text på en sida från ett av de 24 officiella EU-språken till ett annat. Totalt finns det 552 möjliga språkkombinationer. Årets tema är Europaåret för utvecklingssamarbete. Efter tävlingen rättas översättningarna av översättare vid EU-kommissionen och en vinnare per land koras. Vinnarna bjuds in till Bryssel för prisutdelning under våren 2016.Här anmäler man sig.


Företags möjligheter till EU-finansiering

Den 8 september arrangerade Europa Direkt Fyrbodal tillsammans med Åmåls kommun och Enterprise Europe Network ett seminarium kring företags möjligheter till EU-finansiering. Linda Emilsson från EEN berättade om EU-programmet Horisont 2020 och vad företagare skall tänka på innan de går in med en projektansökan, ... från IUC Väst berättade om deras finansieringstöd och ...från VGR informerade om vilka tjänster de erbjuder företagare. Åmåls företaget Cleanergy berättade om sina erfarenheter kring att söka EU-finansiering.

Junckers State of the Union-tal


kl 09:00 den 9 september höll EU-Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt första State of the union tal inför Europaparlamentet. Ett tal som sedan 2010 hålls varje år av kommissionens ordförande i ett led i parlamentets demokratiska granskning av EU-Kommissionens arbete. Juncker presenterade framförallt EU:s handlingsplan för den akuta flyktingskrisen i Eiropa och världen. han presenterade även de framsteg som hittils gjorts med EU_Kommissionens tio prioriteringar, sin vision för EU:s framtid, den ekonomiska krisen samt arbetsprogrammet för 2016

.Här kan du läsa talet på svenska.


EVS-information på Arbetsförmedlingen

Den 1 och 8 september träffade vi Arbetsförmedlingarna från Mellerud, Vänersborg, Åmål, Bengtsfors och Dals-Ed för att informera ungdomshandläggarna om EU-programmet Europeisk volontärtjänst. Detta för att ge handläggarna möjlighet att i sin tur informera ungdomarna om chanserna EU erbjuder unga människor att skaffa sig arbetserfarenheter utomlands.


Språkdagen 2015 i Åmål

Den 23:e september arrangerade Europa Direkt Fyrbodal tillsammans med Karlbergsgymnasiet i Åmål en heldag med seminarier och workshops för skolans elever samt årskurs nio, i samband med europeiska språkdagen. Maria Sjöström Gisslén från EU-Kommissionens representation i Sverige samtalade kring vikten av språk, för att senare tillsammans med Anna Holmén även hon från EU-Kommissionen, men baserad i Bryssel, hålla i en översättningsworkshop. Dagens höjdpunkt var rapartisten Petter som på ett magiskt sätt berättade om sin barndom, hur det varit att växa upp med dyslexi och känna sig annorlunda och hur han sedan fann styrkan och räddningen i att skriva sina egna texter.

Maria Sjöström Gisslén

Petter


Istanbul - Vandringar i Europas största stad

Med en stor inlevelse och bred kunskap om Mellanöstern berättade författaren Stefan Foconi om sin nya bok Istanbul, vandringar i Europas största stad, på Åmåls Kulturhus den 16 september. Publiken fick följa med på en spännande promenadd i tid och rum, men också gå i närkamp med Istanbul och lära känna stadens egenheter och okända skatter. Samtal fördes även mellan författaren och publiken om den pågående flyktingkrisen och hur historien i Mellansöstern påverkat det som sker idag.

Stefan Foconi.

Foto Eva Bergström

Finansieras av Europeiska Unionen, Västra Götalandsregionen och Åmåls kommun


 Europa Direkt Fyrbodal

 Kungsgatan 20, 662 31 Åmål, europadirekt@amal.se, facebook, hemsida, 0532-170 20

Hjälp oss att bli bättre! Vänligen ta dig tid att fylla i enkäten om hur nöjd du är med våra tjänster.

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.