Nyhetsbrev från Svenska Celiakiungdomsförbundet. Du får det här nyhetsbrevet för att du är medlem i SCUF eller har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Vi skickar nyheter och information från förbundet en gång i månaden. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

SCUF:s logotyp

Hej igen SCUF:are!

Nyhetsbrev oktober 2015

Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF är förbundet för barn och unga med celiaki. SCUF anordnar medlemsaktiviteter och påverkar samhället i medlemmarnas intressen – för ett samhälle utan hinder.

Hur är det att resa med celiaki?

Dela med dig av dina erfarenheter i årets medlemsundersökning! Vi kan påverka samhället när vi samlar våra åsikter - gör enkäten idag.

Förra årets medlemsundersökning ledde till ett ökat utbud av glutenfria varor i butikerna, bland annat fler nyttiga och ekologiska produkter. Företagen vill höra våra åsikter så kom ihåg att svara!


På gång nationellt

Nyheter från SCUF:s sociala verksamhet och påverkansarbete 


Snart är det Start!

Det är jättekul att många är anmälda till vår nationella medlemsträff i november. Har du anmält dig men inte fått någon information skickad till din e-post? Kontakta kansliet så snart som möjligt.

Utförsäljning på profiltröjor och tygpåsar

Nu säljer vi ut allt profilmaterial för halva priset. Passa på att köpa det sista med laktosintolerans på!

Mentorskapsprogrammet är igång!

3 oktober träffades mentorerna och adepterna i LAGA-projektets mentorskapsprogram för första gången. Nu ska paren börja kommunicera med varandra enskilt och alla i nätverket kommer att träffas tillsammans tre gånger till under mentorskapsåret.

LAGA är även i slutfasen för att släppa en Erfarenhetplattform! Många har önskat en plats där ni kan dela oro, erfarenheter och pepp. Allt ifrån att berätta något som hänt under dagen eller ställa en fråga. Denna plattform kommer bli en del av UA:s och SCUF:s verksamhet på Facebook och ni som är medlemmar kommer få en inbjudan inom kort.

Läs mer om projektet LAGA


På gång lokalt

Runtom i Sverige anordnar SCUF:s medlemsföreningar aktiviteter.

Se vad som händer nära dig.


GUSS - Bakkurs

Den 17 oktober anordnas bakkurser i Solna. Aktiviteten är kostnadsfri och hålls i två grupper; 6-15 och 16-29 år.

Platserna är fullbokade och vi hoppas alla deltagare har kul på lördag!


Väst - Halloween på Liseberg

Följ med till Liseberg den 24 oktober. Det finns 10 platser och deltagaravgiften är 150kr för medlemmar. Åldersgräns 14 år, under 14 år måste förälder följa med.

Anmälan senast 20 oktober.


Öst - Gokart i Hackefors

Lördag den 24 oktober kan medlemmar i medlemsförening Öst köra gokart utanför Linköping. För medlemmar kostar aktiviteten 50kr.

 


Syd - SCUF-dag med mat, bio och bowling

Är du nyfiken på att engagera dig i föreningen? Den här dagen kommer du att äta julbord, bowla och gå på bio (Hunger Games: Mockingjay part 2) med andra som gillar att ta tag i saker och att få med andra aktiviteter.

Begränsat antal platser.


Hänt sedan sist

Det här har hänt hos medlemsföreningarna, förbundet och kansliet sedan förra nyhetsbrevet


Ordförande på möte med LSU

Sofia Larsson, förbundsstyrelsens orförande, har varit på möte med Rebecka Prentell, ordförande för Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU) den 2 oktober. 

"Vi pratade bland annat om vad LSU gör och hon frågade vad SCUF gör just nu. Rebecka har jobbat på SCUF tidigare och har själv celiaki. Vi pratade om LAGA-projektet och hur det kan stärka våra medlemmar, om sommarens läger och några av medlemsföreningarnas aktiviteter. Hon berättade att LSU försöker ha koll på vad medlemsorganisationerna gör så att de vet vem de ska kontakta när en fråga ska diskuteras med exempelvis en myndighet.

Det är viktigt att ungas röster hörs i samhället, eftersom vi vet bäst i de frågor som berör oss och kan ge andra perspektiv."

Sofia Larsson

Den blå planeten med Syd

Medlemsförening Syd besökte den Blå Planeten och såg de mer än 20 000 fiskar som simmar där, 26 september.

Islandshästridning med Syd

Den 3 oktober fick medlemmarna i Syd en härlig ridtur med sol och glada hästar.

Nu börjar år 2 för LAGA-projektet

1-2 oktober träffades styrgruppen för LAGA och diskuterade år två och tre av LAGA-projektet. Alla mål satta för år ett har uppnåtts, vilket såklart har firats!

#psfunk15

1 oktober deltog SCUF i ‪#‎psfunk15‬ som är årets möte mellan Public Service-bolagen och funtionshinderrörelsen. Där diskuterades mångfald i representation och personal.

Samordningsmöte på Skolverket

Generalsekreterare Jenny Pettersson har tillsammans med representanter från andra funktionshinderorganisationer pratat om hur skolan kan göras bättre; till exempel för barn och unga med celiaki.


Svenska Celiakiungdomsförbundet

Norr Mälarstrand 24
112 20 Stockholm

Redaktör: Lisa Olsson

Telefon: 08- 562 78 807 

E-post: lisa.olsson@scuf.se


facebookinstagramtwitter

Vi skickar ut nyhetsbrev till alla medlemmar som angivit en mailadress eller själva anmält sig till vårt nyhetsbrev. Om du vill avsluta din prenumeration kan du klicka här.