Tips och tankar om kommunikation och motivation. Problem att visa detta? Se det i webbläsaren

Tankefrön
om kommunikation och motivation


Vänner - nya som gamla.

 

Vardagen är här - på ett bra sätt. Ett nytt år ligger framför oss med nya möten och nya mål.

Men i vassen lurar ovanan som gärna vill hålla oss tillbaka. För det kräver ju mindre energi att göra som vi alltid gjort än att förändra och förbättra...


Jädra basala ganglier, skit-triggers och förbannade ovanor

 

  • Du ser de gyllene bågarna och svänger av vägen innan du ens insett det, för att putta i dig processat fett, salt och socker. En kort stund känner du njutningen. Sedan en liten lätt irritation.
  • Du hör just det där speciella ordet från en kollega, med det där speciella tonfallet, och utan att tänka, brister du ut i en harang av sarkasm och ilska. En kort stund känner du njutningen. Sedan skam.
  • Din chef säger åt dig att du ska hålla en presentation i morgon. Som en robot beger du dig till din laptop och öppnar upp PowerPoint. Du börjar skyffla runt och skriva ny text. I timmar. Du känner dig nyttig och viktig. I alla fall tills du ger din presentation och alla sussar sött efter den 35e sliden...

 

40 procent av alla dina handlingar är vanor. Eller ovanor. I en ny situation använder du stora delar av din hjärna för att förstå och fatta beslut. Inledningsvis för att greppa situationen. Sedan för att navigera i ett okänt land. Så småningom når du fram vilket belönas med en bra känsla.

 

Men efter att du gjort det några gånger kommer ditt medvetna agerande att övergå till en inprogrammerad omedveten vana. Hjärnan stänger ner de flesta andra delar och spar energi. Den enda delen som nu är riktigt aktiv är den som kallas basala ganglier, vars enda syfte är att hålla reda på dina hundratals program.

 

Varje program startas av en trigger (de gyllene bågarna, kollegan, chefens order), går sedan över till rutinen (äta, skälla, skriva slides) och avslutas med någon slags belöning (Gott! HA!, duktiga jag!).

 

Det intressanta är att vi många gånger vet att ovanor är tokiga (rökning, snacks, kort stubin, skvaller, PowerPoint, dåliga möten osv.) men - vi fortsätter att göra det ändå. Det är oerhört svårt att bryta ett mönster. Hjulspåren blir djupare och djupare.

 

Men vad kan du göra då, om du vill slippa den dåliga vanan? Författaren Charles Duhigg har svaret. I hans utmärkta bok The Power of Habit, ger han oss tre nycklar

 

 

  • Behåll triggern och belöningen men byt ut beteendet. Programmet sitter hårdkodat så du kan inte radera den. Men du kan styra om handlingen. Om chefen säger att du ska hålla en presentation och du vill känna dig nyttig, börja då med att ta reda på syfte, mål, målgrupp och huvudbudskap. På penna och papper. Öva sedan på hur du ska presentera innehållet utan slides. Presentera sedan och se hur deltagarna är vakna och alerta.
  • Hitta begäret, lusten. Du måste verkligen vilja något för att det ska vara värt att byta ut ovanan mot en ny vana. Det kräver ju tankekraft, motivation osv. Hitta din inspiration. Är det uppskattningen du söker? Makten att påverka? Stoltheten i att göra ett bra jobb?
  • Tro att du kan. Tro att det går. Ramlar du så reser du dig upp. Ge dig själv en klapp på axeln varje gång du lyckas. Be andra att göra det också och stötta dig. Första gången du presenterar utan ppt kanske det går sådär. Ge inte upp. Snart nog är det nya beteendet en vana.

 

Är det så enkelt? Ja! Och i teorin. Det är lättare sagt än gjort. Precis som med de flesta ambitiösa mål.

 

  • Vad har du själv för vanor och ovanor?
  • Vilka vill du ha kvar?
  • Vilka har bäst-före-datumet gått ut på för länge sedan?

 

Jobba på den tanken och du är halvvägs till en lösning.

Lycka till

//Antoni


Fler tips

 

Förra månaden skrev jag om en kvinna som aldrig gav upp - och hur hon lyckades: Ge upp? Aldrig!

 

Jag har haft nöjet att gästblogga vid ett par tillfällen för Speaker Forum i Finland. Här berättar jag om varför ett bra mål ska vara HAPPY

 

Kom till Möten & Events i Göteborg den 10e februari

Jag ger en mål-föreläsning klockan 1330 och du är varmt välkommen!

Fribiljetter till Möten & Events hämtar du här.


“Sow a thought, and you reap an act
Sow an act, and you reap a habit
Sow a habit, and you reap a character
Sow a character, and you reap a destiny”
― Samuel Smiles


Koppla ihop oss på

LinkedIn 

Twitter 

facebook

Och du är alltid välkommen till www.lacinai.se

där du hittar många fler tips och tankar.

0732511420
antoni@lacinai.se


Du får det här för att vi mötts i olika affärssammanhang. Eller så har du hittat hit via tips från någon. Om du gillar det du läst så tipsa gärna fler. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.