Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Textival Litteraturfestival fyller på med ytterligare programpunkter på temat Hem. Missa inte: Att vara skrivande i Norrland ett samtal mellan Elin Olofsson, Daniel Åberg och Anders Teglund om hur det är att vara verksam som författare i norra Sverige. Konstnärsgruppen Sifav söker nya ingångar till stadsförnyelsens visuella uttryck och den nyliberala och kapitalistiska stadsstyrning genom att bjuda in till en cut up workshop. Marita Busk, Marius Pruteanu, Monika Hirsch och Sofia Hultqvist talar om hem och hemlöshet och om den antiziganism som drivit och driver människor fram och tillbaka över kommun- och nationsgränser. Catarina Thörn, Daniel Carlenfors, Mattias Axellsson och Anders Törnqvist samtalar om gentrifiering och renovräkningar och om rätten till staden. Samt vårt populära heldagsprogram för de yngsta – Barnens Textival.

 

 

Provins

Att vara skrivande i Norrland

I ett mejlsamtal i Provins nr 1/2016 skriver Jämtlandsbosatta romanförfattaren Elin Olofsson: ”det är jag skyldig min hembygd, att skriva det som är sant, snarare än det som passar för idylliska vykort och inflyttarkampanjer. Det är jag också skyldig mig själv”. 2016 års första nummer av den norrländska litteraturtidskriften har temat ”Att vara skrivande i Norrland” och utforskar mindre vad som kännetecknar norrländsk litteratur och mer hur det är att vara verksam som författare i norra Sverige. Vilka villkor har man som författare i Norrland när det kommer till ekonomiska frågor och publiceringsmöjligheter, liksom sociala och litterära sammanhang?

I november 2015 anordnade Provins ett panelsamtal på Litteraturhuset i Göteborg på temat ”Iscensättningen av Norrland” som nu - Under Textival Litteraturfestival - följs upp av ”Att vara skrivande i Norrland”. Kulturvetaren och förläggaren Anders Teglund samtalar med författarna Elin Olofsson och Daniel Åberg, om att komma från mindre orter i Norrland, att flytta därifrån och sedan hem eller ännu längre bort igen. Om att skriva i och skriva om Norrland, ett begrepp som enligt Åberg på samma gång är ”diffust och glasklart […] Så mycket enklare det vore om mytbilden av ett enhetligt Norrland var sann”.

 

Elin Olofsson, f. 1979, bor i Östersund och Offerdal i Jämtland. Hon debuterade 2013 med romanen Då tänker jag på Sigrid och året därpå kom Till flickorna i sjön, för vilken hon nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. I januari 2016 kom hennes tredje roman Gånglåt. Hon är också krönikör i Östersunds-Posten.

Daniel Åberg, f. 1975 i Sandviken. Han är numera bosatt i Vittangi efter många år i Uppsala och Stockholm. Han har gett ut romanerna Dannyboy & kärleken (2005) och Vi har redan sagt hej då (2010). Tillsammans med hustrun Johanna Ögren publicerade han 2012 föräldraskildringen När två blev tre.

Anders Teglund är kulturvetare, arbetar som kultursekreterare, och driver förlaget och produktionsbolaget Teg Publishing med sin bror. I arbetet med Teg Publishing har han i flera utgåvor fokuserat och problematiserat platsens betydelse – dess geografiska och kulturella orättvisor så väl som estetiska praktik.

 

SIFAV - Cut up - skapa andra rum med andra visioner

Söderorts Institut för Andra Visioner - Sifav - är en konstnärsgrupp som sedan 2012 arbetar med staden och det gemensamma. Gruppen består av Sarah Degerhammar, Maryam Fanni, Elof Hellström och Klara Meijer. 

Till Textival Litteraturfestival kommer Sifav med en cut-up-workshop. Genom handarbete ges en möjlighet att hitta nya ingångar till stadsförnyelsens visuella uttryck och den nyliberala och kapitalistiska stadsstyrning som ligger bakom. I verkstaden kopplas mäklarannonser, styrdokument, visionsbroschyrer, marknadsföringsbilder och hemma hos-reportage ihop med teoretiska och skönlitterära texter om hem, identifikation och pengaflöden.

Den första cut-up-workshopen Sifav höll var på Hyresgästföreningens lokal Vävstolen i Hökarängen i Stockholm våren 2013 och workshopen har senare även gjorts på Cyklopen, Konsthall C och Högdalens folkets hus. Cut-upsen har fungerat som ett möjligt sätt att skapa agens i förhållande till annars färdiga bilder, liksom ett sätt att prata om bilder som i sin mängd och enhetlighet vi annars kan passera utan att notera. Klippandet och klistrandet blir ett möjligt sätt att omfördela i det sinnliga, och en påminnelse om att skapande sker i dialog och i relation. Cut-up-metoden förhåller sig nära syjuntetraditionen, genom sättet att skapa andra rum och utforskandet av hur ett gemensamt görande påverkar samtalet.

 

 

”Många tror att vi inte vill stanna. Men det finns ingen som vill vandra om man har ett hem.”

Marita Busk och Marius Pruteanu kommer till Textival litteraturfestival för ett samtal med Sofia Hultqvist om hem och hemlöshet och om den antiziganism som drivit och driver människor fram och tillbaka över kommun- och nationsgränser. Hur känns det när regeringens samordnare går ut med att romska barn inte skall få gå i skolan för att Sverige inte är deras hemland? Hur definierar vi hem och vem har tolkningsföreträdet? - är några av de frågor som samtalet berör. 

 

Marita Busk har erfarenheter av att vandra på Sveriges vägar med förhoppningen att få byta till sig mat eller en varm sovplats. Hon har fått höra att hon inte vill stanna på en plats, att det sitter i blodet. Marita fick ett hem för första gången i vuxen ålder och är förälder till flera barn.

Marius Pruteanu har sedan han var tio år bott på olika platser runt om i Västsverige. Genom TV, föreläsningar och utställningen Vi är Romer (Göteborgs stadsmuseum) har Marius blivit en offentlig person, men kan fortfarande inte vara säker på att få stanna eller känna sig hemma, trots att han är EU-medborgare.

Sofia Hultqvist är journalist och medförfattare till boken och utställningen Vi är romer.

Programpunkten inleds med att Monika Hirsch berättar om hennes kommande bok Det Tysta Arvet - romer i skuggan av ett folkmord som snart ges ut. Där berättar romer, överlevande och barn till överlevande, om sina minnen från andra världskrigets Europa.

 

 

Rätten till staden

Gentrifiering är ett begrepp som betecknar en social statushöjning av ett område. Gentrifiering sker exempelvis genom påkostade nybyggen eller genom nyinflyttning av invånare med betydligt högre inkomster än den ursprungliga befolkningens.

Till Textival Litteraturfestival kommer Catarina Thörn, Daniel Carlenfors, Mattias Axellsson och Anders Törnqvist för ett samtal om gentrifiering och renovräkningar och om rätten till staden.

Är gentrifiering en naturlig process eller en global strategi för att uppgradera stadens centrala delar? I takt med att stadens kärna gentrifieras lyxrenoveras samtidigt stadens ytterkanter, till följd höjer fastighetsägaren hyrorna så kraftigt att människorna som bor där tvingas flytta. Var får invånarna plats när hyresvärdarna chockhöjer hyror, när kapitalet flyttar in, när bostadsbristen är ett faktum och väldigt lite nytt byggs? Vem har rätt till staden?

 

Catarina Thörn är docent och universitetslektor vid Institutionen för kulturvetenskaper på Göteborgs universitet. I höstas utkom boken Den urbana fronten, där Catharina, tillsammans med Katarina Despotovic, synliggör den kommunala gentrifieringen av Kvillebäcken.

Daniel Carlenfors driver tillsammans med Mattias Axelsson den bostadspolitiska podcasten Pennypodden och den ideella föreningen Alla ska kunna bo kvar. Daniel är engagerad i Nätverket Pennygångens Framtid, Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet.

Mattias Axelsson är engagerad i Pennygångens Framtid och Hyresgästföreningen. Han driver bland annat den bostadspolitiska podcasten Pennypodden och den ideella föreningen Alla ska kunna bo kvar, som jobbar för att sätta fokus på de sociala aspekterna som drabbar de boende när fastighetsägaren höjer hyrorna dramatiskt.

Moderator: Anders Törnqvist lektor och doktor vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs Universitet. Anders är föreståndare vid Centrum för urbana studier Hammarkullen  ett samarbete mellan Göteborgs Universitet och Arkitektur på Chalmers, för att knyta an till andra delar av staden och öka tillgängligheten av Universitetet.

 

 

Barnens Textival

Festlig välkomstfest 

Barnens textival rivstartar med firande! Vi slår på go musik och äter popcorn. Bygg en sagokoja med Anna Mattisson och gör en pin med Tove Niskakari. Massor med böcker som rör temat Hem finns att läsa på plats. Välkomna! 


Plats: Frilagrets verkstad. Ålder: för barn i alla åldrar.

Låt sagan få liv! 

Vi bygger en berättelse tillsammans genom improvisation och dramaövningar. Temat är flykt och med på resan finns dramapedagog Linn Johansson.

Plats: Samling i Frilagrets verkstad, därifrån går vi upp till Kulturverkstans klassrum. Ålder: 6-9 år.

Skriv din Hem-berättelse

Skriv din egen berättelse! Författaren, illustratören och serieskaparen Henri Gyllander håller skriv-workshop på temat Hem. Från vardagens vardaglighet går vi in i fantasins värld med pennan i hand. 


Plats: Frilagrets verkstad Ålder: 9-12 år.  

Estradpoesimed Nino Mick 

Nino Mick är svensk mästare i poetry slam och vet allt om att känna sig hemma på scenen. Vi testar att rimma och komma ihåg utantill. Och så blir vi jättebra på att sitta i publiken! 


Plats: Frilagrets verkstad Ålder: 9-12 år 

Bygg framtidens hem 

Hur tror du att framtidens hem ser ut? Har de kanske taggar på sidorna eller är helt glittriga? Bygg ett hem i skojiga material, med konstnären och workshopledaren Tove Niskakari.


Plats: Frilagrets verkstad Ålder: Alla


Plats, tider och programmet i sin helhet släpps inom kort på vår hemsida! Varmt välkomna 1-2 april!

Therése Ytter, Stina Nilss, Victoria E. Kiss, Agnes Berg, Tove Niskakari och Anna Mattisson


Kontakt                                                  Textmässan

info@textival.se                                      stina@textival.se

 


facebooktwitter

 

Textival Litteraturfestival genomförs med stöd av Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Kulturrådet, Svenska Akademien, ABF Göteborg, Kultur i väst, Polska institutet och i samarbete med bland andra Göteborgs Litteraturhus och Frilagret.


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.