Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Ställ jobbiga frågor i styrelsen

April 2016


Månadens förebild: Viktoria Höglund, Konsult och styrelsearbetare

Viktoria Höglund är aktiv i flera styrelser där den röda tråden är ägarledda entreprenörsbolag. Efter ekonomutbildning på Handels följde några års arbete på McKinsey men ganska snart valde Viktoria att starta eget företag. Till en början bestod verksamheten främst av konsultuppdrag med inriktning på strategi och förändringsarbete men sedan ett tiotal år är det styrelseuppdrag som tar upp det mesta av hennes arbetstid.

I styrelsearbetet bidrar Viktoria med att ställa de ”jobbiga frågorna” och förmågan att se långsiktigt och strategiskt. Ägarledda bolag har som regel fullt upp med att jonglera den operativa verksamheten och behöver hjälp med perspektiv och att lyfta blicken.

– Det finns en extra dynamik när ägare leder ett företag. Då är det mer än ett jobb, det är en livsstil och det finns ofta ett oerhört driv i ledningen. Det är viktigt att vara lyhörd som extern ledamot, företaget är någons ”livsverk” och det är inte bara att klampa in och lyfta på varje sten dag ett.

Det är hos människorna bakom företagen och vad som driver dem som Viktorias stora motivation och intresse för styrelsearbete finns. Intresset har genererat en bok, Från jobbdröm till drömjobb– Dags att ta steget? som hon skrivit tillsammans med Sofia Rasmussen. Viktoria kommer själv från en familj där eget företagande är mer regel än undantag.

– Det var som VD i vårt familjeföretag jag fick upp ögonen för hur spännande styrelsearbete är. Jag såg till att skaffa mig lämpliga utbildningar och certifieringar och satte igång att leta uppdrag.

En av de utbildningar hon gick var Women in Progress ”Från noll till börsen” och några av styrelseuppdragen har matchas fram genom just Women In Progress pool av styrelseledamöter. Entreprenörsledda bolag har varit fokus för Viktorias sökande efter uppdrag och det händer att dessa inte är riktigt redo för en styrelse. 

– Advisory Board är en bra metod för bolag som ännu inte är moget för en formaliserad styrelse. En nackdel kan vara att det riskerar att inte bli så mycket av det hela, men en uttalad tydlighet kring hur bolaget ska vara när det är redo att bli styrelse kan avvärja det 

Text: Helena Andersson, www.schelena.se


Aktuellt

Certifieringsutbildning i styrelsearbete - 12-15 april 2016
Certifieringsutbildningen den 12-15 april 2016 i Berlin, Tyskland är nu fulltecknad.
Certifieringsutbildningen ges i samarbete med StyrelseAkademien.

Nätverk för kvinnliga framtidsbyggare - frukostmöte 19 och 22 april 2016
Women In Progress och Quesada bjuder in till nätverk för kvinnliga framtidsbyggare. Välkommen du som är entreprenör/ägare den 19 april och du som är mentor/affärsängel/styrelseledamot 22 april. 

Introduktion till styrelsearbete - 21 april 2016
Du som är nyfiken på styrelsearbete är välkommen på en halvdagsintroduktion under en förmiddag. Aktuellt datum i Stockholm är den 21 april 2016.

Valberedningsutbildning - 29 april 2016
Valberedningen föreslår och årsstämman beslutar om styrelse. Det låter enkelt men med en
valberedning som tar sin uppgift på allvar ligger det mycket arbete bakom. Under denna förmiddag får du en genomgång av valberedningens roll och ansvar. Aktuellt datum är 29 april 2016. 

LEVNADSKONST 3.0 - 17-24 september 2016
Under denna vecka får du och din partner under trevliga former i en stimulerande miljö tillsammans med andra i liknande situation planera och bygga er version av levnadskonst 3.0 för livets tredje ålder efter ert yrkesverksamma liv. Läs mer

Women In Progress styrelsenätverk i Öresund
Den 5 mars skrev Sydsvenskan om vårt styrelsenätverk i Öresund. Läs artikeln här.

Breakfast Meet Up våren 2016
Under våren har vi hittills haft tre träffar med 60 deltagare på Hard Rock Cafe i Stockholm. - Jag blev så full av inspiration och ser redan fram emot nästa tillfälle, säger en av deltagarna. Alltid lika energigivande att träffa glada och pigga kvinnliga chefer, säger en annan deltagare.

Söker du en extern styrelseledamot?
I Women In Progress pool av styrelsekandidater finns din nästa styrelseledamot:
- alla kandidater är certifierade ledamöter
- de flesta branscher är representerade
- vi har personlig kännedom om våra kandidater
- det är kostnadsfritt för dig som ägare och valberedning
Kontakta margareta@womeninprogress.se för mer info. 


Nya styrelseuppdrag i Women In Progress, Grattis till 

Karin Steen som blivit invald som adjungerad styrelseordförande i Decuria AB samt styrelseledamot i Sundbom & Partners.

Inger Nordin som blivit invald som advisor hos OpenRatio

 

 

Bästa hälsningar
Margareta Neld, VD och Filippa Drakander, projektledare

Här kan du läsa mer om styrelseprogramCoachande mentorskapföreläsningar och Hitta styrelseledamot eller kontakt!

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.