Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev 2/2015

Detta är August Ludvig Hartwalls stiftelses andra nyhetsbrev. Här får du läsa om aktuella händelser, hur Icehearts använt stiftelsens donation från förra året samt information om den rådande flyktingsituationen.


Icehearts

Icehearts påbörjade förra året insamlande av pojkar till sitt första svenska lag och här berättar vi kort om hur det fortskrider, samt hur Icehearts använt stiftelsens donation från förra året.

Det nya svenska laget som startade sin verksamhet i juni 2015 har nu 5 pojkar och man förutspår att de innan nästa sommar kommer att vara 10 st. Fostraren för laget heter Anders Eklund. Före sommaren sysslade laget med att besöka parker, spela fotboll och att göra skogspromenader. När skolan väl närmade sig fokuserade laget på att lära sig regler samt rutiner. Barnen får även hjälp med skolarbetet. Barnen kommer från olika skolor i Esbo regionen, så logistiken innebär små problem. Anders har fått ett arbetspar (Rasmus Lunden), som börjat samla ihop ett eget lag. Detta betyder att Icehearts har två svenska lag vid skolstarten nästa år.

Icehearts sommarläger

Iceheartslagen har med de medlen stiftelsen donerat under sommaren ordnat sommarläger för alla 21 lag. Detta betyder att 400 barn fick njuta av sommaren på ett sätt som de inte är vana vid. Sommarlägren hölls runtom i Finland på 7 olika ställen från Seinäjoki till Savitaipale.

Till lägret hörde att träna den egna sporten och att spela matcher, men även andra aktiviteter som rodd, paddling, bastubadande, spelande av andra bollspel, fiskande, korvgrillande och ”Singstar” sjungande. Flicklaget övade även första hjälp och hur man startar eld t.ex. i bastun.

För många barn innebar lägret att få uppleva saker för första gången. Första abborren på spö, första magplasket från bryggan, första natten i tält. Icehearts är mycket tacksamma för möjligheten att kunna hålla dessa sommarläger för alla deras lags vägar.


Hylätyt Lapset ry-Lahdenpohja barnhem

Hylätyt Lapset Ry ordnade för Lahdenpohja barnhem ett sommarläger under sommaren och stiftelsen beslöt i juni 2015 att ge en donation till detta sommarläger. Barnen från barnhemmet fick gå på djurpark, rida på hästar och ponnyn samt simma och leka på en strand. Barnen fick även besöka ett litet kapell, där de fick höra om den ortodoxa religionen och kulturen. Under hela lägret fick de bättre mat än de brukar få i barnhemmet.

Under lägrets gång skrev barnen upp 10 löften som de skulle förbättra hos sig själv. De vanligaste löften bland pojkarna var att sluta röka tobak och att sluta svära. Vid lägrets slut fick varje deltagare en present som innehöll tandborste, tandkräm, schampo, duschgel, tvättsvamp och deodorant.


Café Mehuhetki, gott från ungdomar till ungdomar

Hartwall-familjens pigga och barnsligt läckra Café Mehuhetki öppnade sina dörrar för en dag för tredje året i rad i maj 2015. Caféets idé är att sälja saft och bakelser som är lagade av familjens barn och ungdomar med litet vuxenhjälp till förmån för ett aktuellt välgörenhetsprojekt. Under dessa tre år har caféets avkastning gått till Nya Barnsjukhuset 2017 -projektet.

Även i år hade vi tur med att få njuta av soligt vårväder, nästan tvåhundra nöjda kunder och lyckokänslan över vad vi tillsammans åstadkom. Vi fick med oss några nya bagare, både unga och lite äldre. En speciell glädjekänsla gav ungdomarnas ivriga försäljande och ordnande både bakom och framför disken – deras fördelning av roller i kundservicen, kassan och känsla av att med talkoanda  göra  gott för en god sak.

Stort tack till alla som var med om att göra och stöda detta redan traditionella caféet. Om inte några överkommande hinder uppstår, lovar vi att öppna våra dörrar igen nästa år på Restaurangdagen i maj. Platsen är den samma bekanta: Havsgatans lekparks västra ända. Vi ses!

Underbar höst önskar vi alla från Café Mehuhetki!


Flyktingkrisen

Enligt förra årets statistik sökte sig 625 920 asylsökande till Europa och 3 651 till Finland. Situationen är nu mycket värre och man antar att det under år 2015 kommer mellan 30 000-35 000 asylsökande till Finland (källa). Detta år har redan kommit 17 851 asylsökande av vilka 1077 är  ensamma barn (källa).

Orsaken varför flyktingar just nu kommer till Europa är den allt värre situationen i Syrien, Irak och Afghanistan. Till Syriens grannländer har det flytt över fyra miljoner människor och situationen på flyktinglägren är usla.

Länderna bredvid krisländerna som tagit emot flyktingar har fått nog av att sköta krisen och styr flyktingarna mot Europa. Tysklands öppna dörrars politik och Talibanernas ökade makt har även skyndat på flyktingarna att flytta på sig. Människorna har också förlorat hoppet om att situationen skulle förbättras i Syrien eller Irak.

De rika oljeländerna kring persiska viken har inte officiellt tagit emot syrier med flyktingstatus. Inget av dessa länder har skrivit under FN:s flyktingskonvention.

Man tror att orsaken till varför det är många unga män som kommer till Europa är att resan över Medelhavet är så riskfylld att en ung man troligen klarar den bäst. När den unga mannen sedan får asyl, kan han ansöka om asyl för sin familj och då behöver de själva inte göra den farliga resan över Medelhavet. Därtill löper de unga männen större risk om de stannar att t.ex. tas in i armen eller bli tvingade att delta i en beväpnad grupp

August Ludvig Hartwalls stiftelse anser att det är viktigt att hjälpa flyktingarna nära deras hemländer och förbättra tillvaron på flyktinslägrena. Detta är ett sätt att undvika en fortsatt utökad flyktingström mot Europa. Styrelsen beslöt på sitt styrelsemöte 7.10 att ge en donation till Unicef till hjälpa barn i Syrien och i flyktinglägren kring Syrien.

ALH stiftelse utreder vidare hur vi bäst kan hjälpa flyktingarna, speciellt barn och barnfamiljer som kommit till Finland.


Barn och ungdomar i Finland

August Ludvig Hartwalls stiftelse beslöt i början av året 2015 att speciellt satsa på att lära sig vad barn och ungdomars situation är i Finland och var stiftelsen kan hjälpa bäst. Utgående från utredningsarbetet som stiftelsen gjort har styrelsen kommit fram till att barnens välmående har polariserats under de senaste åren. Det finns en grupp barn som mår bättre än tidigare, men samtidigt en annan grupp som mår sämre än någonsin tidigare. I alltför många situationer kommer hjälpen för sent eller är sådan som tyvärr inte hjälper. Det finns fall, var det lagts in 20 olika interventioner i en marginaliserad ungdoms liv, var olika instanser försökt hjälpa, men den unga människan hittar ändå inte sin väg ut ur marginaliseringen. Det är inte alltid frågan om för lite resurser, utan hur de används.

Styrelsen har kommit fram till att stiftelsen bäst kan hjälpa med att stöda förebyggande åtgärder för barn och ungdomar. Ett av det viktigaste sättet är att stöda någon slags av idrott för barn i riskzonen.

På styrelsemötet 7.10 beslöt stiftelsen att donera till Rädda Barnen för deras stödfamiljsverksamhet, så att 10 barn får en stödfamilj för ett år. Därtill donerar stiftelsen till Rädda Barnens sportfadderverksamhet, vilket gör att 40 barn kan träffa sin sportfadder regelbundet under ett års tid. Läs mera om Rädda Barnens stödfamiljverksamhet här och sportfadderverksamhet här.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.