Nyhetsbrev från Energikontor Sydost, Energikicken nr 9 2015.  Se det i webbläsaren.

Samlastning har halverat CO2-utsläppen

Sedan i början av april 2015 använder sig Alvesta, Ljungby och Tingsryds kommun av en samordnad varudistribution. Konceptet har i drift i över ett halvår och har nu utvärderats. Det visar sig att transporterna har effektiviserats så pass mycket att CO2-utsläppen har minskat med över 50 procent, genom att den totala transportsträckan har minskat samt att lastbilarna från distributionscentralen drivs av rena bränslen. 

Läs mer.


EnergiTinget fick bra betyg av deltagarna

Årets upplaga av EnergiTing Sydost i Västervik fick överlagt ett högt betyg av deltagarna, både vad gäller tinget som helthet, som tid för nätverkande, föreläsningarnas kvalitet och organisation. Mer blandat mottagnade fick stålunchen och inspirationsföreläsningen. Vi tackar er som svarat på utvärderingsenkäten och tar med era tankar inför planeringen av nästa EnergiTing Sydost.

Utvärderingen är fortfarande öppen för er som inte hunnit svara. Gå till utvärderingen >>

Presentationer, deltagarlista och fler bilder hittar du på
energitingsydost.se.


Nyheter i korthet

Den 26/11 deltog Hannele Johansson på ett seminarium och talade om våra erfarenheter av biogas i kollektivtrafiken, arrangerat av Sveriges ambassad i Tallinn tillsammans med Estniska Ekonomiministeriet.

I samband med att Kronobergs näringslivschefer hade möte, informerade Energikontor Sydost om möjligheter vid en vindkraftutbyggnad. Exempel från andra etableringar och prognoser för Uppvidinge visades. Material från informationen finns här.

Energikontorets Stefan Olsson deltog i Tillväxtverkets plattformsmöte om Hållbar stadsutveckling den 12 november i Malmö.

Läs mer och se de filmade föreläsningarna.

Seminarium

Vindkraft i Kronoberg
2015-12-04 
Åseda Folkets hus

Om möjligheter för regionalt näringsliv i samband med utbyggnad av vindkraft. Studiebesök till vindkraftsparken i Lemnhult.
Gratis buss från Ljungby, Alvesta och Växjö

Läs mer


Bussningen till EnergiTinget sparade 200 kg CO2

Räknat på att vi istället hade åkt 5 olika bilar från olika ställen i Blekinge och kört med en bil i golfklassen, på diesel. Då sparade vi 200 kg CO2 genom att åka med Blekingetrafiken (som kör på100 HVO). 

Detta motsvarar lika mycket som 6,2 kg kött eller 42 måltider med kött (om 150 g/person). 

Det visar att vi sparar mycket trots att det var ett fåtal personer med i bussen från Karlskrona. Med bussen från Kalmar sparade vi ännu mer!Följ oss på Twitter  -  Gilla oss på Facebook  -  Kolla vår YouTube-kanal - info@energikontorsydost
   -   energikontorsydost.se   -   Vårt pressrum


Energikontor Sydost arbetar med förnybar energi och energieffektivisering på uppdrag av sina medlemmar; kommuner, landsting och regioner i sydost.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är intressent inom energi- och klimatområdet eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.