Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

 Grannsamverkansnytt i Karlskrona!

Hej Alla!

Så var då sommaren över med festivaler, stadsfester och andra upptåg. Vi har haft ett litet antal inbrott i villa under sommaren men det ligger på en väldigt låg nivå och utan att vara alltför vetenskaplig så finner jag det troligt att det måste bero en hel del på det arbete som bedrivs i de olika områdena med grannsamverkan.  Nu till helgen är det dags för Torgfesten i Karlskrona och vi kommer att vara närvarande med både bilar, mc samt hunduppvisning. Då vi nu står inför en stor omorganisation där vi ska komma närmre medborgarna vill vi gärna veta vad ni tycker är viktigt och på vilket sätt vi skulle kunna komma närmre medborgarna.   

Nedan följer lite tips och den sedvanliga statistiken från det som inrapporterats till oss. Tipset är från en annan kommun där man har valt en lösning för att samverka grannar emellan vilket har visat sig ha stor effekt. Jag vet att det i Karlskrona också finns olika lösningar med bland annat facebook grupper med patrulleringscheman mm. 

Jag vill också passa på att berätta att det är fortfarande ett stort intresse för grannsamverkan i Karlskrona och sensast var det ett villakvarter på Långö som fick en introduktion i detta. 


Anders Wiklander Närpolischef Karlskrona


Grannsamverkan med digital teknik

En kombination av stort engagemang och digital teknik har effektiviserat grannsamverkan i södra Halland. Sammanhållningen har ökat i bygden och samarbetet med polisen har utvecklats.

När grannhusen drabbades av bostadsinbrott fick invånarna i Ränneslöv och Edenberga nog. De senaste åren har de byggt upp en effektiv grannsamverkan som praktiskt taget engagerar en hel bygd.

– Vi har tät kommunikation med polisen samtidigt som vi visar att vi står enade i vår by, säger Peter Bengtsson, en av eldsjälarna bakom grannsamverkan i Laholm.

I samband med en rättegång mot åtalade inbrottstjuvar visade invånarna även sitt öppna stöd för brottsoffren genom att närvara vid rättegången.

– Vi visar att vi bryr oss om varandra, och det tänker vi göra varenda gång, ända in i rättssalen. Det är också ett sätt att markera att vi inte accepterar inbrott och annan brottslighet.

Sms-grupp når 350 personer

Thomas Bigert är en annan eldsjäl som drivs att ett stort teknikintresse. Han har tagit digital teknik till hjälp för att utveckla grannsamverkan ytterligare. En hemsida har skapats liksom en omfattande sms-grupp. Numera räcker det med ett enda grupp-sms så nås flera hundra invånare i södra Halland med brottsförebyggande information – eller med uppmaningen att tipsa polisen om iakttagelser i samband med brott.

– Skulle någon granne känna sig otrygg så skickar vi ett sms och direkt når vi 350 personer som kan komma, säger Thomas Bigert.

– Vi konfronterar inte och vi använder inget våld, men vi visar att vi finns och markerar att det inte är lönt att komma hit och begå brott, säger Peter Bengtsson.


Aktuellt

Anmälda bostadsinbrott i din kommun 2014

 Månad

 Brottstyp

 Jan  Feb  Mars  Apr Maj  Juni  Juli  Aug  Sep   Okt Nov Dec  Summa 
 Inbrott i villa  3  0  2  0  0  2  1  1          9
 Inbrott i Lägenhet  2  2  1  0  1  1  1  0          9
 Försök t inbrott i villa  0  0  0  1  0  1  2  0          4

 Försök t inbrott

 i lägenhet

 0  0  1  0  2  1  2  1          7
                           

 


Information från räddningstjänsten: 

Resebrandvarnare

I många länder där vi reser som turister finns inte samma brandskyddslagar som vi är vana vid här i Sverige. När du är ute och reser och ska övernatta – ta därför gärna med resebrandvarnare. Det är en billig livförsäkring.

Resebrandvarnare säljs ofta där vanliga brandvarnare säljs. Observera att resebrandvarnaren du köper ska ha standardmärkningen SS-EN 14604, som även den vanliga brandvarnaren ska ha.

När du checkar in kolla var närmaste utrymningsväg är och läs igenom utrymningsplanen som ofta finns på hotellrummets dörr. Då är du förberedd på hur du förväntas agera om det börjar brinna.

Med vänliga hälsningar

Claes Nicklasson

Stf räddningschef

Vanligaste förklaringen till att människor inte testar sin brandvarnare är att man helt enkelt inte tänker på det. en annan förklaring är att man inte vet hur man gör. 

Visste du att....

Polisen håller på att organisera sig från 21 polismyndigheter till en myndighet, följ arbetet på polissamordningen.se.

 

 

                                 

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.