Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Jämställts nyhetsbrev

Hej! I det här nyhetsbrevet lägger vi fokus på transfrågor och cis-normer eftersom vi har märkt att det fortfarande finns ett stort behov av mer kunskap. Vi träffar människor varje vecka som frågar oss om kön, trans och cis. Här kommer lite information och tips från oss som kan öka medvetenheten för fler om dessa viktiga frågor.


Transkunskap för lärare

Vi har läst ännu en biologibok för högstadiet som har försökt att vara inkluderande men som faktiskt har felaktig information kring kön. Många läroböcker ser ut så här och det är inte enkelt för lärare att faktiskt lära ut rätt om materialet är fel. Vi vill därför tipsa er om att det finns en väldigt bra text som kan användas istället för de ofta felaktiga texterna i läromedlen. Texten är skriven av författaren Sara Lövestam och texten är publicerad på Lärarnas riksförbunds hemsida. Läs texten här!


Sam föddes som Iris

I våras visade Lilla Aktuellt ett inslag om Sam som är tio år och som tidigare hette Iris. 

Sam har alltid känt att han har varit kille men det är först under det senaste året som han även utåt har levt som det. Nu kallar alla honom för Sam och använder han som pronomen.Inslaget är bra men det visar även att skolan fortfarande har en del att jobba på när det gäller inkludering och normkritik. För varför fanns det kill- och tjejtoaletter och vad betyder egentligen att bli behandlad som en kille? Det finns en risk att blanda ihop det sociala könet (genus) med det mentala könet. Läs Sara Lövestams "transkunskap för lärare" för att få mer info. Se inslaget om Sam här. 


En pappas bildspel om sitt barn som är trans

Se detta bildspel som en pappa gjorde för att informera föräldrarna i sitt barns klass om att hans barn inte kände sig som varken kille eller tjej. Många tyckte att fler skulle se det och han la därför ut det på facebook och har nu delats många gånger.  Det är ett väldigt tydligt och fint bildspel om hur det är att vara barn och trans och hur en som förälder kan hantera det. Se bildspelet!

 


Forskning kring transpersoners hälsa

Folkhälsoinstitutet har gjort en studie kring transpersoners hälsa. Resultaten visar att majoriteten av de som har svarat har ett bra eller mycket bra allmänt hälsotillstånd, men få känner att de helt kan leva i enlighet med sin könsidentitet. Många har psykisk ohälsa i form av tankar på självmord och självmordsförsök. Det är främst livsvillkoren som påverkar förutsättningar för hälsa bland transpersoner. Dessa villkor inkluderar utsatthet för kränkande behandling, diskriminering, våld och lågt förtroende för samhällsinstitutioner. Läs mer här!


Superrektorn berättar om könskorrigeringen

I UR-serien Rektorerna blev Lina Axelsson Kihlblom en tittarfavorit. Hon lyckades vända resultatet i en av landets resultatmässigt sämsta skolor. 

Lina Axelsson i Skavlan

Numer arbetar rektorn som grundskolechef och är ledamot i den av regeringen tillsatta 2015 års skolkommission. I fredagens Skavlan berättade hon om sin könskorrigering och steriliseringstvånget.

Det är rollen som skolutvecklare och pedagog som får henne att nu berätta om det som så länge har varit hemligt.

– Om jag går runt och skäms för halva mig, hur ska jag då vara autentisk i min roll där jag ska skapa skolan i det nya Sverige?

 Se intervjun här!

Platser kvar till öppen föreläsning

Missa inte att anmäla dig eller din verksamhet till föreläsningen den 7 oktober i Göteborg! Läs mer och anmäl dig!


Tips!

Lyssna på Saga Beckers sommarprogram! Trakasserier i skolan, självskadebeteende och sexuellt våld var länge Saga Beckers mardrömslika verklighet, innan hon vågade berätta vem hon egentligen var och hur hon kände på insidan. Lyssna här!


Cis-normen måste utmanas

En cisperson är en person vars juridiska kön, biologiska kön, könsidentitet och könsuttryck hänger ihop och alltid har hängt ihop enligt normen.Cis har ingenting med ens sexualitet att göra. Många cispersoner har aldrig ens tänkt på att de har en könsidentitet, så ordet kan därför fungera som ett sätt att uppmärksamma detta och utmana normer. Det finns en stark cisnorm i samhället som gör det svårt för transpersoner att vara sig själva. Cis är latin för ”på samma sida”.


Bemötande och kunskap gör skillnad

Vi hoppas på att skolor kan öka sina kunskaper kring transfrågor så att bemötandet kan bli bättre. Mer kunskap gör så att fler kan vara öppna med sin könidentitet och att de som är öppna slipper kränkningar och trakasserier.


Dags att boka vårens föreläsningar och utbildningar

Hösten är nästan helt fullbokad  och vi har redan många inbokade utbildningar till våren 2016. Det är hög tid att boka in oss om ni vill ha med oss under våren 2016. Det är roligt att fler och fler företag, myndigheter  och organisationer har hittat våra normkritiska utbildningar. Vi har med fantastiska utvärderingar varit på bland annat GKN aerospace, Åklagarmyndigheten och Kulturens bildningsförbund. Tipsa gärna fler om våra utbildningar för företag och organisationer.

 


Följ oss på sociala medier


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Unsubscribe: Vill du avsluta din prenumeration, skicka ett tomt mejl till: nyhetsbrev-unsubscribe@jamstallt.se så plockas den adressen bort automatiskt.