Problem att läsa nyhetsbrevet? Klicka här för att visa det i webbläsaren.

 
 

 Grannsamverkansnytt i Karlskrona!

Hej och välkommen till det sjätte nyhetsbrevet för dig som är engagerad i grannsamverkan. Tiden går fort och vi är nu i slutet av november månad och julen står för dörren med allt vad det innebär. Det har hänt en del sedan sist och jag tänkte berätta en del av det här i detta brev, bland annat har vi haft ett grannsamverkansområde som lyckades avbryta ett inbrott i en villa, vilket är fantastiskt bra jobbat. I slutet av september anordnade vi en träff för alla kontaktombud samt intresserade av grannsamverkan. Av de som kom var intresset och engagemanget stort, vilket är roligt, även om vi som anordnade det hela hade önskat på en något större uppslutning.

Nedan följer berätttelsen om hur en bra gransamverkan fungerar.

Ha en trevlig helg, en god jul och ett gott nytt år.

Anders Wiklander Närpolischef Karlskrona


 

Grannar skrämde inbrottstjuvar på flykt

Två vakna grannar.

Det var allt som krävdes för att skrämma de tre inbrottstjuvarna i Mariedal på flykt. Allt medan den 82-åriga gamla damen lugnt kunde sova vidare i sin säng.

Klockan var strax efter tiotiden på söndagskvällen då Ulf hörde en bil som sakta rörde sig fram på Hillerödsvägen. Han kikade ut och fattade genast misstankar då bilen stannade till utanför grannens, den 82-åriga gamla damens, villa, en bit bort från hans eget hus. Ulf klädde på sig och gick ut, ringde på hos grannen Patrik och tillsammans gick de bort mot den misstänkta bilen. Ur denna klev tre ynglingar, två av dem gick in på framsidan av tomten, den andra tog sig runt till baksidan. 

Patrik och Ulf tvekade inte, de gick fram till främlingarna och frågade vem de sökte, vilket ärende de hade i kvarteret och om de hade någon legitimation. Ynglingarna svarade korthugget, kastade sig sedan in i bilen och försvann därifrån med en rivstart. Patrik och Ulf hann dock anteckna både registreringsnumret och bilens märke och färg.

Vid en senare kontroll i Polisens register visar det sig att bilens ägare är misstänkt för en rad stölder på flera olika håll i landet. 

Det visar sig också dagen efter att damens villa är uppbruten på baksidan av fastigheten, vid balkongdörren, men att inget dessbättre blivit stulet eftersom inbrottstjuvarna blivit upptäckta av Patrik och Ulf, två grannar med extra koll. 

Birgitta Agnéus är grannsamverkansombud i Mariedal. Hon fick vetskap om Patriks och Ulfs rådiga ingripande, och öser beröm över sina vakna grannar.

– Vi har haft grannsamverkan här i området i fyra till fem år och det fungerar fantastiskt bra. Det känns oerhört roligt att vi den här gången faktiskt lyckades avstyra ett pågående inbrott, bara genom att vara extra uppmärksamma.

Och det är precis så här grannsamverkan fungerar. Att vara extra uppmärksam.

– Själv är jag som en hök, berättar Birgitta Agnéus, så fort jag hör en bil härutanför kollar jag ut för att se om jag känner igen den. 

När någon av grannarna är bortresta hjälps de hemmavarande åt; de slänger sopor i varandras tunnor, klipper gräsmattor, skottar, trampar runt på baksidan, hänger tvätt på varandras tvättlinor, tänder upp lampor och tar in posten. Gör allt de kan för att huset ska se bebott ut. Och när något verkar misstänkt ringer de varandra direkt. 

Att deras arbete ger resultat är Birgitta övertygad om.

– Se bara nu, när vi lyckade avstyra det här inbrottet. Det är bara tack vare grannsamverkan som det faktiskt fungerar. 

Grannsamverkan:

Enligt en undersökning som Brottsförebyggande Rådet tagit fram kan grannsamverkan minska brottsligheten med upp till 26 procent.

I en intervjuundersökning med personer som begått inbrott svarade 19 av 20 att de var mer försiktiga och helst undvik områden med grannsamverkan.

En väl genomförd grannsamverkan kan minska en rad av de så kallade vardagsbrotten som begås i bostadsområdet: inbrott i bostäder och bilar, skadegörelse och även brott mot personer.

I många fall leder grannsamverkan också till en starkare gemenskap mellan grannarna. Den sociala kontrollen i bostadsområdet stärks och en möjlig gärningsman löper större risk att bli upptäckt.

Därför funkar grannsamverkan:

Utbildning. Utbildning av kontaktombud och polisens förebyggande information gör att de boende blir bättre på att skydda sina tillhörigheter.

Social kontroll. När man känner varandra i området vet man också vem som inte bor där – mångas vaksamhet blir ett effektivt skydd.

Trygg miljö. När de boende trivs i miljön rör de sig ofta mer ute, vilket ökar möjligheten att upptäcka brottslingar.

Nätverket kan öka den sociala stabiliteten i området. Den ökade sociala kontakten kan göra området lugnare och minska eventuell brottslighet även bland de boende.


Aktuellt

Anmälda bostadsinbrott i din kommun 2013

 Månad

 Brottstyp

 Jan  Feb  Mars  Apr Maj  Juni  Juli  Aug  Sep   Okt Nov Dec  Summa 
 Inbrott i villa  5  0  5  1  2  4  2  4  4  2  5    34
 Inbrott i Lägenhet  1  0  2  1  2  1  3  3  5  4  0    22
 Försök t inbrott i villa  0  0  0  2  0  3  2  2  3  1  0    13

 Försök t inbrott

 i lägenhet

 0  0  0  0  1  0  6  3  0  0  0    10
                           

 


Information från räddningstjänsten: 

Brandvarnardagen 1 december

Vanligaste förklaringen till att människor inte testar sin brandvarnare är att man helt enkelt inte tänker på det. en annan förklaring är att man inte vet hur man gör. 

På Brandvarnardagen, den 1 december, vill vi påminna om att testa brandvarnaren och berätta att ett tryck på knappen räcker för att kontrollera att den fungerar. 

Visste du att....

Vi sedan några månader tillbaka finns på facebook, polisen Karlskrona. Där kommer vi att lägga ut nyheter, information och andra nyttiga tips. Gå in på sidan och gilla oss så missar du inga nyheter.

                                 

 

 
     
 

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.